Vienas svarbiausių drabužių žiemą yra patikima ir šilta žieminė striukė. Jei ieškote kokybės, šilumos ir komforto, verta apsvarstyti pūkinės striukės įsigijimą. Renkantis pūkinę striukę rekomenduojama įvertinti jos savybes, kad išsirinktumėte striukę geriausiai atitinkančią Jūsų poreikius.

Pūkų užpildas ir jo tūris

Pūkinių striukių užpildas dažniausiai būna dviejų rūšių: žąsų pūkų ir ančių pūkų.

Populiariausias užpildas yra ančių pūkų. Nors ančių pūkai, palyginti su žąsų, yra šiek tiek žemesnės kokybės ir nėra tokie ploni, tačiau puikiai užtikrina veiksmingą izoliaciją ir kūno šilumos išlaikymą. Ančių pūkai dažniausiai naudojami striukėse, kurių užpildymo galia gali svyruoti nuo 500 iki 900 CUIN ( cubic inches per ounce). Šaltai žiemai (kiek 25 laipsnių šalčio) tinkama pūkų galia jau yra laikoma 600-700. Nereikia pamiršti ir tai, kad kuo didesnė pūkų galia ir užpildas, tuo striukė yra sunkesnė, tad drabužių gamintojai ieško balanso tarp šilumos, svorio ir komforto.

Striukės efektyvumą lemia ne tik užpildas, bet jo apdorojimas bei viršutinis striukės audinys. Svarbu, kad pūkai būtų impregnuoti (be fluorakarbono) ir gerai atstumtų drėgmę. Jei viršutinis audinyje yra papildomai naudojama membrana (pavyzdžiui GORE – TEX), tai tokios striukės turi itin didelę apsaugą nuo lietaus, vėjo ir yra šiltos (dėka pūkų užpildo).  

Didelis ančių pūkų užpildo pranašumas, lyginant su žąsų, yra kaina. Žąsų užpildo striukės, dėka kokybiškesnio pūko,  dažniausiai yra gerokai brangesnės. Tačiau verta pažymėti, kad kokybiškos ir didesnės galios ančių pūkų striukės techninėmis savybėmis mažai, arba beveik niekuo nusileidžia.

Striukės paskirtis

Renkantis striukę, ne tik pūkinę, svarbu atsižvelgti ir į tai, kam striukė bus naudojama. Dažniausiai pūkinės striukės yra labai universalios, jas galima dėvėti kaip kasdieninį drabužį mieste, tai pat patogiai jaustis ir iškylose į gamtą. Visgi, jei ruošiatės kažkokiam žygiui, reiktų atkreipti dėmesį į striukės svorį ir pritaikomumą įvairioms oro sąlygoms.

Jei oro sąlygos atšiaurios, jums bus reikalinga ne tik šiluma, bet ir papildoma apsauga nuo lietaus ir vėjo (ta suteikia membranos). Jei žygis ar kelionė bus permainingu oru pasižyminčioje vietoje su dideliu temperatūrų svyravimu, rekomenduotina rinktis lengvesnes ir plonesnes striukes. Jos sutieks šilumą, kuomet to reiks, o esant švelnesniam orui striukė galėsite lengvai supakuoti ir neštis kuprinėje.

Pūkinių striukių privalumai

Pūkų užpildas turi keletą esminių privalumų, kurie lemia pūkų užpildo naudojimą striukių gamyboje, o taip pat pačių striukių populiarumą.  

Išskirtinė izoliacija. Pūkai turi kode idealų šilumos ir svorio santykį. Kokybiškas užpildas padeda išlaikyti šilumą nedidinat drabužio apimties ir svorio. Pūkais užpildytos striukės yra šiltos ir patogios šaltomis sąlygomis.

Mažas svoris. Labai svarbus aspektas žmonėms užsiimantiems aktyvia veikla, keliautojams, kuomet yra ribotas bagažo svoris ar tenka keliauti su kuprine.

Lengvai supakuojamos. Pūkinės striukės yra labai lengvai suspaudžiamos, todėl jas galima lengvai supakuoti. Jas patogu naudoti keliaujant, kai vietos daiktams yra nedaug.

Ilgaamžiškumas. Tinkamai prižiūrint, pūkinės striukės gali būti ilgaamžės. Aukštos kokybės pūkas ilgai išlaiko savo izoliacines savybes, todėl tokio tipo striukės yra nepigi, tačiau ilgaamžė investicija.

Laidumas orui. Pūkai pasižymi natūraliu pralaidumu orui, todėl drėgmė (pvz., prakaitas) pasišalina iš striukės. Tai padeda reguliuoti kūno temperatūrą ir neleidžia perkaisti ir pernelyg suprakaituoti.

Patogumas. Pūkai yra minkšti ir patogūs, todėl pūkų pripildytas striukes malonu dėvėti. Lengvas pūstumas taip pat suteikia išskirtinę išvaizdą, atspindi kokybę.

Universalumas. Pūkinės striukės yra universalios ir gali būti naudojamos įvairioje lauko veikloje ir įvairiomis sąlygomis. Nesvarbu, ar keliaujate į kalnus, slidinėjate esant žemai temperatūrai, ar tiesiog vaikštinėjate vėsioje miesto aplinkoje. Pūkinė striukė gali būti patikimas pasirinkimas.

Natūralios medžiagos. Pūkas yra natūrali medžiaga, todėl tai patinka asmenims, ieškantiems gaminių, pagamintų iš atsinaujinančių išteklių. Tai paukštininkystės pramonės šalutinis produktas, dažnai gaunamas iš ančių arba žąsų.

Prisitaikymas prie sluoksniavimo. Pūkines striukes galima lengvai sluoksniuoti su kitais drabužiais, taip suteikiant papildomos šilumos itin šaltomis sąlygomis. Dėl jau minėtos savybės - pūkų suspaudžiamumo – sluoksniuoti drabužius galima pernelyg nedidinant bendro aprangos svorio.