KODĖL SVARBU PRANEŠIOTI ŽYGIAMS SKIRUS BATUS?

Avalynės mankšta  - būtinas procesas žygio batams. Nepaisant to, kad radote kojai tinkamą batų porą, juos būtina pranešioti. Tyrimai ir gyvenimiška patirtis rodo, kad žygeiviams, kurie tą ignoruoja, dažniau ant pėdų atsiranda pūslių. Nauji batai idealiai tinkantys žygiams dažniausiai būna tvirtesni. Jie dar nėra prisitaikę prie unikalios jūsų pėdų struktūros. Išsyk intensyviai naudojant juos žygyje, labai greitai gali atsirasti pūslių ir net žaizdų. Ypač tai būdinga odiniams batams. Tačiau net ir batams iš sintetinių medžiagų adaptacija ir prisitaikymas prie jūsų pėdos yra reikalingas. Net ir itin minštiems batams, ar žygių batams su GORE-TEX membranomis, pramankštinimo reikia. |Gal ne tiek daug, tačiau jo reikia.

1 ŽINGSNIS: IŠANKSTINIS PLANAVIMAS

Batų avėjimas apima kelis etapus, kurie gali užtrukti kelias savaites. Įsigiję batus, skirkite bent mėnesį, kad įsitikintumėte, jog jie puikiai tinka jūsų pėdoms, ir tik tada leiskitės į rimtą žygį.

2 ŽINGSNIS: PRANEŠIOKITE BATUS NAMIE

Namie su naujaisiais batais elkitės kaip su šlepetėmis. Dėvėkite juos viduje su žygio kojinėmis ir vidpadžiais (įdėklais), kuriuos naudojate keliaudami. Susivarstykite juos tvirtai ir pilnai ištempkite liežuvėlį, kad per pranešiojimo procesą būtų užtikrintas tinkamas raukšlėjimasis bato viduje. Kad įvertintumėte ar batai patogūs, judėkite su jais kaip ir įprastai judate namuose. Taip galėsite patikrinti, ar batai patogūs kai lengvai naudojami.
Tikslas yra išsiaiškinti galimus trinties taškus batuose. Šiame etape keletas trinties taškų bate yra visiškai normalu. Skausmingus taškus pėdoje apsaugokite užklijuodami juos pleistru.
Tada galite pradėti pratampymo procesą tose vietose kurios kelia didžiausią diskomfortą. Odos minkštiklis arba odos kondicionierius suteikia odai drėgmės, todėl tam tikras batų vietas, keliančias diskomfortą, yra žymiai lengviau pratempti. Užtepę šiek tiek priemonių ant batų galite į juos prikišti laikraščių ar popierinių rankšluosčių ir palikti išdžiūti. Arba išsyk galite juos apsimauti ir panešioti, kad kad jie geriau prisitaikytų prie jūsų kojos. Skausmą keliančias vietas batų viduje galite atsragiai patrinti buką gala turinčiu daiktu.

3 ŽINGSNIS: ŽENGIAME Į LAUKĄ

Jei galite vaikščioti po namus be didesnio dirginimo, galite pradėti avėti batus trumpiems pasivaikščiojimams lauke. Pasivaikščiojimas neturėtu trukti ilgiau nei 10 minučių ir jis gali būti elenetarus - gyvenamojo kvartalo apėjimas. Per šį laiką turėtumėte pastebėti, kad batų išorėje priekyje, pradeda formuotis raukšlės - lenkimo vieta. Keletą kartų per dieną švelniai sulenkite batus ties šia raukšle. Dėl to padai taps lankstesni ir jūsų pėdos galės laisviau judėti.

4 ŽINGSNIS: SUPAŽINDINKITE BATUS SU GAMTA

Trumpus pasivaikščiojimus palaipsniui ilginkite, išbandykite juo eidami 20-30 minučių. Kitą savaitę prie jų pridėkite dar 10-15 minučių. Įsitikinkite, kad nevaikščiojate tik šaligatviais ar tiesiais rakais. Juk batus ruošiate ilgiems žygiams gamtos takais, įvairiomis salygomis. Vaikščiokite po parkus ir pjaukite žolę. Suraskite keletą trumpų kalnelių, į kuriuos galėtumėte įlipti ir leistis jais žemyn. Paskutinę mėnesio, per kurį pratinatės prie batų, savaitę būtinai vaikščiokite nešdamiesi kuprinę kurią paprastai imate į žygius. Tai padės jūsų batams įgauti galutinę formą, kad galėtumėte išties džiaugtis batų komfortu.

KELETAS TUMPŲ PATARIMŲ

Žinoma, yra keletas būdų, kaip padėti batams tapti lankstesniems. Štai keletas gudrybių:

  • Jei pastebėjote, kad tam tikroje bato dalyje, pvz., ties pirštais ar kulnu, jaučiate spaudimą, naudokite batų tempiklį, kad gautumėte daugiau laisvumo. Jei nenorite pirkti savo batų tempiklio arba manote, kad nepavyks, šią paslaugą galite gauti daugumoje batų taisyklų.
  • Kitas būdas ištempti batus - juos patepti spiritu. Pamirkykite vatos diskelius ir sudrėkinkite tas batų vietas, kurios spaudžia pėdą. Apsiaukite batus ir kelias minutes pasivaikščiokite, kad alkoholis išplėstų medžiagą.
  • Taip pat galite naudoti plaukų džiovintuvą. Apsimovę žygio kojines ir batus, džiovintuvu pašildykite ankštas batų vietas. Tuo metu lankstykite kojas ir oda šiek tiek išsiplės!
  • Laikykite batus šiltoje vietoje prieš dėvint, kad juos apsiavus medžiaga būtų iš anksto suminkštėjusi.

Praėjus mėnesiui batai turėtų būti puikiai pritaikyti jūsų pėdai ir paruošti kelionėms. Mėgaukitės individualiai pritaikytais batais ir laimingų Jums žygių!