Batų priežiūra ir plovimas kažkuo primena automobilio plovimą. Tą daryti reikia, tačiau per dažnas plovimas nėra labai gerai. DAr svarbiau, tą daryti tinkamai. Automatinės automobilių plovyklos patogu, tačiau visi žino, kad kur kas geriau plauti rankomis. Taip labiau apsaugoma automobilio danga. Tas pats yra ir su batais. Vaškavimas, poliravimas? Avalynei yra skirti specialūs plovikliai, impregnantai. Jie sukurti ne šiaip sau. Jie yra naudingi ir juos reikia ne tik turėti, bet ir reguliariai NAUDOTI.

Vaikiška avalynė

Batai vaikams dažniausiai yra intensyviai naudojami ir retai kada būna švari. O kad vaikų batai būtų tvarkingi ir švarūs rūpi visoms mamoms (ir kai kuriems tėčiams)! Dažniausiai vaikiškų batų su odiniais elementais nerekomenduojama arba negalima plauti skalbimo mašinose. Smarkiai būgne sukami atmirkę batai gali suplyšti, nors įpratai dėvint tokio defekto nebūtų.

Patarimai kaip valyti ar skalbyklėje plauti vaikišką avalynę:
-Nuvalykite nešvarumų perteklių minkštu šepetėliu arba minkšta šluoste.
-Prieš skalbdami išimkite vidpadį ir skalbkite jį atskirai 30 laipsnių temperatūroje, mažomis apsukomis.
-Venkite naudoti audinių minkštiklį.
-Leiskite batams išdžiūti kambario temperatūroje ir (arba) naudokite sausus popierinius rankšluosčius, kad pašalintumėte drėgmės perteklių.

Avalynė suaugusiems

Išsipurvinti batus gali ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Jei avalynė buvo intensyviai naudojama gamtoje ar sportuojant, batus teks plauti. Suaugusiųjų avalynė dažnai yra brangesnė, ją dažnai perkame kokybiškesnę, nes batų jau nebeišaugsime. Todėl atsakinga priežiūra yra labai rekomenduojama.

-Nuvalykite nešvarumų perteklių minkštu šepetėliu arba minkšta šluoste.
-Nuplaukite drungnu vandeniu ir švaria šluoste arba minkštu šepečiu.
-Išimkite vidpadį.
-Įdėkite sausų popierinių rankšluosčių, kad išsausintumėte batų vidų, ir leiskite jiems išdžiūti kambario temperatūroje. Jei reikia, galima naudoti konvekcinę batų džiovyklę.

Kaip prižiūrėti batus su membranomis (GORE-TEX, ISOTEX ir kt.)

Dauguma mūsų parduodamų batų turi spec. membranas, kurių dėka batai yra nelaidūs vandeniui, tačiau pralaidūs orui. Viking avalynės asortimentas didžiąja dalimi turi GORE-TEX membranas. Regatta Great Outdoors batuose naudojama panaši membrana (ISOTEX).atsparių medžiagų, todėl ją lengva prižiūrėti.

Žemiau pateikiami bendrieji avalynės membrana priežiūros patarimai. Ši trumpa procedūra pagerins jūsų avalynės eksploatacines savybes ir padidins ilgaamžiškumą:

-Viršutinę dalį valykite minkštu šepetėliu arba šluoste ir drungnu vandeniu.
-Nuplaukite bet kokį smėlį, žvyrą ar purvą - net batų viduje.
-Išimkite vidpadį.
-valymui naudokite specialias priežiūros priemones
-Palikite išdžiūti kambario temperatūroje.
-Venkite tiesioginio karščio. Nedžiovinti džiovyklėje. Jei reikia, galima naudoti konvekcines batų džiovyklas.
-Kai avalynė išdžiūsta, galima purkšti vandenį atstumiantį purškalą. Taip pat naudokite jį ir ant batų raištelių.