Frazes membraniniai drabužiai, drabužiai su membrana ko gero girdėjo daugelis. Daliai žmonių šios frazės asocijuojasi su Gore – Tex. Tai tik vienas iš membranų gamintojų. Tačiau membraninius audinius gamina jau dauguma didžiųjų darbužių gamintojų, ypač tų, kurei orientuojasi į laisvalaikio drabužių gamybą.

Kas yra membrana

Membrana - tai labai plona polimerinė plėvelė su daugybe mažyčių skylučių. Ji specialiu būdu prispaudžiama prie medžiagos, dažniausiai sintetinės. Gaunasi membraninis audinys, kuris turi ypatingą struktūrą ir specifines savybes. Jis padeda odai kvėpuoti ir kartu apsaugo nuo hipotermijos, lietaus. Drabužiams siūti naudojamas vienas ar keli tokio audeklo sluoksniai. Kuo daugiau sluoksnių, tuo membrana yra atsparesnė išorės klimato pokyčiams.

Membraniniais audiniai pirmiausia buvo pradėti naudoti specifinei įrangai gaminti: miegmaišiams, palapinėms ir kitam turizmo bei sporto inventoriui. Tačiau ilgainiui membranų taikymo sritis gerokai išsiplėtė. Dažniausiai siuvami viršutiniai drabužiai (striukės, kombinezonai, kelnės), membranos taip pat naudojamos ir avalynės gamyboje.

Membraninių audinių rūšys

Hidrofilinis (be porų) - sudarytas tik iš plėvelės. Kai žmogus prakaituoja, drėgmė pirmiausia nusėda ant vidinio medžiagos paviršiaus, o paskui gana greitai pradeda garuoti aktyviai judant. Neporinė membrana pasižymi ilgaamžiškumu. Ji atlieka savo funkciją plačiame temperatūrų diapazone ir nereikalauja ypatingos priežiūros. Tarp trūkumų - ji pradeda "dirbti" ne iš karto. Dėl šios priežasties iš pradžių atsiranda jausmas, kad drabužiai yra šlapi.

Hidroporinis (porinis) - turi paviršių su mažomis poromis. dėl to prakaito išskyros viduje ne užlaikomos, o laisvai pasišalina. Lietaus lašai ir sniegas lieka lauke. Porinės membranos pradeda veikti iš karto, tačiau netinkamai prižiūrint greitai praranda naudingąsias savybes.

Kombinuotas. Patobulintas variantas, kurio kaina didesnė. Jame yra abiejų tipų audinių, kurių kiekvienas atlieka savo funkciją.

Membraninių drabužių privalumai:
-gerai atstumia nešvarumus, lengvai valomi
-apsaugo nuo vėjo, sniego ir lietaus;
-apsaugo nuo per didelio prakaitavimo ir ilgiau išlaiko kūną sausą;
-lengvi audiniai su geromis termo reguliacinėmis savybėmis;
-tinka naudoti visiems orams;
-patraukli išvaizda;

Membraninių drabužių trūkumai:
-didesnė kaina;
-šiek tiek reiklesni priežiūrai;
-ne visuomet tinkami dėvėti kasdien;

Tenka pripažinti, kad membraninio audinio privalumų sąrašas yra solidus, todėl gaminiai iš jo tampa vis populiaresni. Darbužių gamintojai šią tendenciją pastebi, todėl vis daugiau jų imasi drabužių su membranomis gamybos. Jei dominuojantis membranų flagmanas buvo Gore- Tex, tai dabar rinkoje apstu analogų. Pavyzdžiui: Isotex (Regatta Great Outdoors), AquaDry (Craghoopers), Ared (Dare 2b), Omni-Tech (Columbia) ir kitos.

Etikečių skaitymas

Drabužių, pagamintų iš membraninių audinių, etiketėje dažniausiai nurodomi atsparumo vandeniui ir pralaidumo vandens garams parametrai.

Pavyzdžiui, panagrinėsime sportinės striukės etiketę, kurioje įrašyti tokie duomenys: 10000 g/m²/24h ir 8000 mm. Pirmieji skaičiai yra oro (vandens garų) pralaidumo rodikliai. Jie rodo, kiek vandens išgarinama per parą praeina pro vieną kv. metrą audinio. Tuo tarpu skaičius 15000 mm paaiškina, kokį didžiausia vandens kritulių kiekį medžiaga gali atlaikyti iki peršlaps.

3000 mm -5000 mm – atsparus lengvam lietui. Tokio tipo membraninės striukės dažniausiai yra lengvai supakuojamos ir naudojamos momentiniai apsaugai pasikeitus oro sąlygoms. Apsauga nuo vėjo.

5000 mm – 10000 mm – daugiau stabilumo ir daugiau apsaugos. Tikėtina ištverti nemalonų, bet ne itin intensyvų lietų, gan nebloga apsauga nuo netiesioginio lietaus pvz. sniego.

10000 mm – 15000 mm – „aukso viduriukas“ kokybės ir kainos atžvilgiu. Bene populiariausio tipo membrana tarp mėgėjų, suteikianti ganėtinai gerą apsaugą nuo lietaus. Tinka žvejybai, iškyloms, aktyviam laisvalaikiui.

15000 mm ir daugiau – brangesnės, bet labiau patikimos membranos. Dažnai jau trijų sluoksnių. Leis komfortiškai jaustis esant išties prastoms oro sąlygoms.
Membranų laidumas orui taip vertinamas panašiai – kuo didesnis skaičius, tuo geriau audinys garina drėgmė. Mėgstantiems žygius, žvejybą ir aktyvesnį laisvalaikio praleidimo būdą rekomenduotina rinktis membraną nuo 10000 g/m²/24h ar net 15000. Kasdienai, stovyklavietėje ar ramiam pasivaikščiojimui su šunimi gali užtekti membranos ir iki 10000.

Apatiniai drabužiai

Labai svarbu tai, ką dėvėsite po membranine striuke ar kelnėmis.
Jei užsiimate aktyvia veikla ar sportu, tuomet po membranine striuke nerekomenduojama dėvėti megztų marškinėlių ar šilto vilnonio megztinio. Tokio tipo audiniai greitai sudrėksta ir sulaiko drėgmę. Skystis bus blogai išskiriamas, ir tai nepadės jaustis patogiai. Po membranine apranga geriau dėvėti audinius iš sintetinių medžiagų, kurios greičiau džiūsta ir neužlaiko drėgmės.

Įdomu tai, kad esant šaltam orui nebūtina stora membraninė striukė. Dėka termo savybių, šilumą, kurią veiklos metu sugeneruoja žmogus yra užlaikoma, o apsauga nuo vėjo neleidžia kūnui atvėsti. Tereikia po striuke dėvėti kiek storesnį džemperį. Priklausomai nuo oro sąlygų, galima rinktis membranines arba kelnes striukes su pašiltinimu (pamušalu) arba be jo.

Svarbu tai, kad dažnai membraninės striukės būna iš vis be jokio pamušalo ir dažnai atrodo, kad jo nėra vertos pinigų. Tačiau striukės yra skirtos rengtis ant drabužių, o ne nuogo kūno ir svarbiausias dėmesys turėtų būti skiriamas jų savybėms.

Priežiūra

Norint membraninius drabužius išlaikyti funkcionalius, nepakenks speciali priežiūra. Specialios priemonės ir skalbikliai pagerina jo savybes ir pailgina tarnavimo laiką.
Impregnavimui naudojami aerozoliai arba specialūs skysčiai. Pasirinkite priklausomai nuo audinio tipo. Preparatai naudojami ant švarių drabužių. Dažnai skalbti daiktų nerekomenduojama. Esant nedideliam nešvarumui, tiesiog nuvalykite dėmę nedideliu gabalėliu drėgno audinio. Jei būtina radikaliai išvalyti, išstudijuokite priežiūros informaciją konkretaus gaminio etiketėje.

Paprastai rekomenduojama daikto nemirkyti, o membraninius drabužius skalbti rankomis ne aukštesnės kaip 40 laipsnių temperatūros vandenyje. Skalbiant svarbu nenaudoti audinių minkštiklių ir baliklių, kurie ypač gadina gan subtilaus audinio struktūrą. Nuo jų poveikio membrana iš dalies užsikiša ir nustoja "kvėpuoti".

Drabužius džiovinkite patalpoje su gera ventiliacija kambario temperatūroje. Membraninius gaminius taip pat draudžiama lyginti.