Yra daugybė palapinių – didelių, mažų, brangių, labai brangių arba pigių. Ko gero perkant bet kokį daiktą norisi gauti tai ko tau iš tiesų reikia, ko nori ir dar už pagrįstą kainą. Taigi, kaip išsirinkti palapinę?

Ideali palapinė turi būti tvirta, patikima ir tinkama Jūsų pasirinktai kelionei. Verta pažymėti, kad būtent palapinė yra jei ne pati svarbiausia, tai viena svarbiausių stovyklavimo įrangos dalių. Juk turistinė palapinė, tai Jūsų laikini namai. O namuose turi būti gera.

Nesvarbu, ar vykstate į pirmąją savaitgalio išvyką, ar norite atnaujinti turimą inventorių, palapinių pirkimas sukelia šiek tiek streso. Ypač jei nežinote arba nesate apsisprendęs kokio dydžio ir kokių parametrų palapinės Jums reikia.

Šis paprastas vadovas padės jums nebūti chaotišku, atlikti nuoseklią mini analizę ir be didelio streso įsigyti tinkamą palapinę.

1 žingsnis: nustatykite biudžetą
Palapinių būna įvairių formų, dydžių, savybių. Nuo to priklauso ir palapinės kaina. Sunku būtų rasti laisvalaikio drabužių reikmenų gamybos įmonę, kuri nebūtų įsitraukusi į ir taip didžiulę palapinių rinką. Vienas pavyzdžių - prekinis ženklas Regatta Great Outdoors, kuris siūlo ne tik laisvalaikio drabužius bet ir stovyklavimo reikmenis, sąlyginai nebrangias ir pakankamai aukštos kokybės turistines palapines.

Nors jums gali kilti pagunda išleisti didelius pinigus už garsaus prekinio ženklo palapinę, tačiau tai ne visuomet pasiteisina. Pamatysite, kad lauko įrangos pramonė yra pirkėjų rinka, ypač kuomet kalba eina apie palapines!

Todėl pirmiausia nustatykite savo biudžetą. Tai išsyk susiaurins jūsų paieškos ratą ir žinoma pirkimo galimybes. Pasirinkdamas biudžetą perkaitykite kitus žingsnius, nes gali tekti biudžetą pakoreguoti. Labai gerai ir labai pigiai - taip nebūna. Bet gerai ir ne itin brangiai – tikslas realus.


2 žingsnis: apsvarstykite grupės dydį
Dabar, kai susiaurinote paiešką pagal biudžetą, norėsite atkreipti dėmesį į palapinių talpą.
Bet kuris patikimas palapinių gamintojas nurodys palapinės talpą, kad galėtumėte tiksliai nustatyti palapinės dydį, per daug nesigilindami į matmenis. Populiariausios yra dvivietės ir trivietės palapinės. Keturvietė palapinė jau yra daugiau skirta išvykoms su šeima, o šešiavietės – ilgalaikiam stovyklavimui.

Tačiau nepasikliaukite aklai vien apibūdinimu, nes palapinės talpa paprastai žymima pagal didžiausią talpą. Jei ieškote asmeninės erdvės, apsvarstykite palapines, kurių talpa pritaikyta keliaujančių asmenų grupei + plius vienas. Verta pasidomėti ir palapinės matmenimis. Jei jie nenurodyti aprašyme – kreipkitės į pardavėją. Kiekviena palapinė išmatavimus turi ant įpakavimo arba prekių kataloguose.

3 žingsnis: nustatykite kelionės tipą
Kelionės tipą nustatyti gana paprasta: ar keliaujate automobiliu, ar ne?

Palapines, skirtas stovyklavimui automobiliu, lengva atskirti nuo palapinių, skirtų tolimiems žygiams. Palapinės, skirtos stovyklavimui automobiliu, bus sunkesnės, didesnės ir turės daugiau funkcijų nei palapinės, skirtos kelionėms su dviračiu, pėsčiomis ir palapinę nešantis/vežantis kartu su kurpine.
Nors leidžiantis į iškylą su automobiliu galite naudoti ir paprastesnę palapinę, tačiau turėsite susitaikyti su tuo, kad joje nebus tiek daug vietos. Ji gali būti ne tokia netinkama ilsėtis ar pasislėpti užklupus prastiems orams.

Nepaisant to, būtinai žinokite, kaip atrodys jūsų kelionė; juk nenorite į tolimą žygį pasiimti sunkios palapinės, skirtos kelionėms su mašina!

4 žingsnis: apsvarstykite vietą ir sezoną
Reiktų pagalvoti ir apie tai, kur stovyklausite ir kokiu metų laiku. Nors šis sprendimas gali atrodyti paprastas, būtinai atsižvelkite ir į vietovę. Jei ketinate stovyklauti didesniame aukštyje, atvirose vietose arba vietose, kur labai keičiasi temperatūra, 2 sezonų palapinė gali būti ne pats geriausias pasirinkimas - net jei tai vasara!

3 sezonų palapinės paprastai yra geriausias pasirinkimas, nes jos leidžia lanksčiai pasirinkti sezoną už prieinamą kainą.

5 žingsnis: nustatykite savybes
Galiausiai nustatykite funkcijas, kurių norėtumėte palapinėje.
Kai kurios palapinės turi kelis kambarius, kad būtų daugiau privatumo, o kitos turi didesnius prieangius, kurie leidžia apsisaugoti nuo vabzdžių ir oro sąlygų, kai laiką leidžiate lauke.

Jei ieškote papildomos erdvės galvai, rinkitės didesnio aukščio palapinę arba pagalvokite apie platesnes grindis, kad naktį turėtumėte daug vietos išsitiesti. Kai kurios palapinės turi minimalų stulpelių skaičių, kad jas būtų lengva pastatyti ir išardyti, o kitose net yra atskiros erdvės naminiams gyvūnams.

Yra per daug papildomų funkcijų, kad jas išvardytume, tačiau pamatysite, kad palapinių variantų bus daugybė kiekvienam stovyklavimo stiliui!